Retro kleding: nog altijd populair

Een oranje overhemd met een puntkraag, een bruine katoenen broek met wijde pijpen of dat leuke strakke gestreepte shirt. Ben jij ook zo dol op de kleding uit de jaren ‘60 tot jaren ‘80? Dan ben je niet de enige. Retro kleding is namelijk erg populair. Daarvoor hoef je niet naar een kringloop en ook hoef je niet in de kast van je ouders of grootouders te kijken. Die leuke retro broek of shirt is bij menig (online) winkel nog gewoon te kopen. Leuk voor dames en heren. 

Wat is het verschil tussen retro en vintage?

Naast retro hoor je ook vaak de term ‘vintage’ voorbij komen. Wat is nou het verschil tussen retro en vintage? Bij vintage spreken we in de mode-wereld van kleding van vroeger die nu weer gedragen wordt. Dus broeken, shirts, sokken die echt uit dat specifieke tijdperk komen. Meestal is het gedragen, maar dat hoeft ook niet. Bij retro kleding gaat het om nieuwe kleding die het ‘oude’ ontwerp hebben. Ze lijken vintage, maar dat zijn ze dus niet. Maar wel zo zijn gemaakt dat ze soms niet van vintage zijn te onderscheiden. Voordeel van retro is dat die ene broek er in alle maten beschikbaar zijn. Dat is bij vintage niet het geval. Immers: die is meer zeldzaam. 

In het kort:

  • retro is kleding wat nieuw is maar met een vintage stijl
  • vintage is kleding van destijds. Gedragen of ongedragen
  • retro kleding is veel te vinden en te kopen
  • vintage kleding is zeldzamer

Retro hoeft niet ‘oud’ te zijn

Bij retro kleding hoef je niet meteen te denken aan een colbert uit de jaren ‘20. Of die wijde pijpen broek met bloemetjes alsof het weer de jaren ‘70 is. De term retro staat eigenlijk voor alles wat er nu niet meer is, maar waar je naar terug kan verlangen. Soort nostalgie. En meestal is dat een periode die zo’n 20 tot 30 jaar eerder is dan het heden. De jaren ‘90 voelt voor velen alsof het gisteren is, maar die Cavello broek kan dus al retro zijn. Tenzij je nog één hebt liggen, wat het dan weer vintage maakt.

Kleurgebruik in kleding

Wat zijn dan echt typische kleuren die terugkomen in de kleding? Zoals je hierboven hebt gezien kan retro van alles zijn. Van de jaren ‘20 van de vorige eeuw tot de jaren ‘90. Qua kleurgebruik kan er dus ook veel verschillen. Maar wat je veel ziet zijn de mooie kleuren als mosterdgeel en oranje. Of wat dacht je van retro groen, wat ook vroeger veel als kleur stof op meubels werd gebruikt. En dat mosgroene shirt kun je weer mooi combineren met oudroze. Of met een andere donkere kleur als petrol. 

Binnen een vintage interieur kun je voor verschillende kleurcombinaties kiezen. Met kleuren als mosterdgeel en oranje creëer je al snel een retro gevoel, eventueel gecombineerd met mosgroen. Minder voor de hand liggend misschien, maar ook heel mooi is oudroze. Wanneer je het combineert met donker hout ontstaat een stijlvolle retro sfeer. Datzelfde geldt ook voor petrol. Voeg nog wat leuke accessoires toe (een riem, of een oud horloge) en je retrolook is compleet.

Shop (online) voor de leukste retro kleding

Online zijn er hele leuke shops te vinden die een wereld aan retro kleding voor je hebben klaarliggen. Ook als je dat typische jaren ‘50 Rock & Roll gevoel wilt ervaren. Ze hebben het allemaal.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *