Jaren 60 kleding: kleurrijk, casual en nog steeds populair

Muziek en films waren een grote inspiratiebron voor de mode in de ‘sixties’. Filmsterren, tv persoonlijkheden en muzikanten waren de trendsetters voor de jaren 60 kleding. Met name jongeren pasten hun stijl op gebied van kleding en uiterlijk aan zoals dat van bijvoorbeeld The Beatles. Maar ook nu nog is de stijl van de zestiger jaren populair onder dames en heren. Wil jij ook terug naar de jaren 60? Dan mag je natuurlijk de zolder van je ouders of grootouders bezoeken voor kleding uit die tijd. Ook leuk. Maar er zijn ook vele prachtige (online) winkels met de mooiste jaren 60 kleding

Mode begon bij de jongeren

De jongeren domineerden de fashion scene in de sixties, waarna na een tijd hun ouders het min of meer overnamen. Voorbeeld daarvan is de Franse ‘Baby doll’ look van Brigitte Bardot. Kenmerkend van deze look waren de korte rokjes en een grote haardos. Dankzij de “British Invasion” beweging namen de jongeren de uit Londen afkomstige vrije en vrolijke mode over.

Jaren 60 kleding voor heren

Voor de herenmode in de jaren 60 was de grootste ontwikkeling dat mannen zich meer casual gingen kleding. De pantalon maakte plaats voor de spijkerbroek en de stropdas werd minder vaak gedragen dan voorheen. Ook de sportieve blazer verscheen op het toneel, samen met leren jacks. En vergeet ook niet de duffel jassen, de dikke wollen jassen die met houtjes en touwtjes werden dichtgeknoopt. Jassen die je vandaag de dag nog steeds in het straatbeeld als alternatieve herenkleding tegenkomt. Voornamelijk – net als toen – in het zwart of donkerblauw.

Tegen het einde van de jaren 60 ontstond de hippie-periode. In die tijd was het hip om wijde broeken te dragen. En daarbij kwamen de spijkerbroeken ook steeds meer naar voren, samen met spijkerjasjes, cowboylaarzen en kleurrijke motieven.

Accessories 

Wat accessoires betreft:

  • lichte zijde sjaals
  • ronde brillen
  • zonnebrillen
  • lange kettingen
  • plastic oorbellen (bij vrouwen)

Damesmode in de zestiger jaren

Ook de damesmode beleefde in de jaren 60 een opsplitsing. In de vroege jaren 60 leken de kleding sterk op dat van de laatste jaren van de 50’s. Er was eigenlijk weinig nieuws aan. De meeste vrouwen droegen nog steeds de elegante rokken, witte handschoentjes en tailleriemen. Tot halverwege de jaren 60. De lange rokken bleven nog wel in de mode, maar daarnaast werd ook de minirok geïntroduceerd. Een drastische verandering, waar men eerst toch even aan moesten wennen. Maar al gauw gingen de korte rokjes en jurkjes als warme broodjes over de toonbank.

Spijkerstof als populaire jaren 60 kleding

En net zoals bij de herenmode, ontstond er ook onder de vrouwen eind jaren 60 een voorliefde voor de spijkerbroek, dankzij de hippie beweging.. Ook met de welbekende wijd uitvallende pijpen. Kleding werd voor zowel mannen als vrouwen kleurrijker. De rokjes werden korter, de kapsels langer en de spijkerstof was niet om aan te slepen. Spijkerbroeken en spijkerjasjes waren populair. Maar ook sandalen en de kleurrijke accessoires zijn typische voorbeelden van jaren 60 kleding.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *